Pomodoro Tekniği ile Verimli Ders Çalışma

Pomodoro Tekniği ile Verimli Ders Çalışma

POMODORO TEKNİĞİ NEDİR? 

Verimli ders çalışma tekniklerinden biri olan Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi ve planlamanın sistemli bir şekilde yapılmasını kapsamaktadır. Bir zamanlayıcı kullanılması ile gerçekleşen teknikte zamanı olabildiğince verimli kullanmak ve zamandan tasarruf etmek amaçlanmaktadır.

Gereken ise sadece bir saat ya da basit bir zaman planlayıcıdır. 


Pomodoro tekniği ile 25 dakikalık aktif ve etkin çalışma sonrasında 5 dakikalık dinlenme süresi bulunur. Bir pomodoro süresi bu 30 dakikalık süreyi kapsar. Dört pomodoro yapıldığı zaman toplam 20 dakikalık bir mola zamanı verilmiş olur. 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakikalık dinlenme süresine dayalı olan bu teknikte zaman efektif bir şekilde kullanılmak için odaklanılır. Böylelikle 25 dakika boyunca zihinsel faaliyetleri en üst kapasitede kullanılarak etkin ve verimli öğrenme gerçekleşir.  

Ders çalışma, sunum hazırlama, bilgisayar kullanma gibi süreçlerde zamanın çok daha etkin olarak kullanılmasını sağlayan teknik sayesinde, yapılacak çalışmada çok daha programlı bir şekilde ilerlenilir.

 

POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

  • Zamanı verimli kullanma tekniklerinin başında gelen Pomodoro Tekniğinin uygulanması ise oldukça kolay.
  • Bir zamanlayıcı bulun. Bu zamanlayıcı akıllı telefonunuz ya da bir çalar saat olabilir. Pomodoro Tekniğini uygulayabilmek için akıllı telefonlarda bulunan uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. 
  • Yapılacaklar listesi hazırlayın! Başlıklar halinde yerine getirmeniz gereken işleri sıralayın.
  • Ne yapacağınıza karar verin! Yapılacaklar listenizinden sizin için yapılması gereken en önemli işi seçin. Bu iş uzun zamandır ertelediğiniz ve bir türlü başlayamadığınız bir iş olabilir. 
  • 25 dakikalık çalışma aralığını başlatın!  Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın. Odaklanın ve seçtiğiniz dersi çalışmaya ya da işi yapmaya başlayın! 25 dakikalık çalışma süresinde konsantrasyonunuzu hiçbir şeyin bozmasına izin vermeyin! Bu noktada motivasyon oldukça önemli! ‘25 dakikayı bu işi yaparak geçireceğim’ diyerek iç motivasyonunuzu güçlendirin! 
  • Süre tamamlandığında 5 dakika mola verin! 5 dakika boyunca zihninizi dinlendiren sevdiğiniz bir şey yapabilirsiniz. Bu birşeyler içmek, pencereden dışarı bakmak ya da yapmayı sevdiğiniz bir işi gerçekleştirmek olabilir.   
  • 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola süresi 1 Pomodoro olarak adlandırılıyor.
  • Döngüyü tekrarlayın! Mola süresi olan 5 dakikayı bitirdikten sonra tekrar çalışmaya başlayın. 
  • Üst üste 4 Pomodoro Tekniği uyguladıktan sonra 30 dakikalık uzun arayı vermelisiniz!

14.01.2024 109


14-01-202414-01-2024

Kaynak: https://sinav.com.tr/genel/Haber/pomodorotekniginedir/22546